Kulinarisk jernalder

Kontakt

Tlf.
E-mail

Friskost og rygeost

Dette er en overraskende nem måde at lave din egen lækre friskost på, og endda hvor du kan tage skridtet videre og lave rygeost. Du kan også vælge blot at lave friskost, som er mindst lige så skønt som rygeosten.
Denne opskrift her er helt klassisk, men du kan sagtens tilføje urter og bær i osten, som du ønsker.
Ret Ost, Tilbehør

Redskaber

  • 1 lerkar/krukke
  • 1 Osteklæde (alternativt en stofble eller andet velegnet klæde)
  • 1 mindre ostekrukke i ler
  • Noget halm til rygning af osten
  • 1 låg til karret under rygning

Ingredienser
  

  • 1 L Kærnemælk

Sådan gør du
 

  • Kærnemælk hældes i et lerkar og sættes ved bålet et par timer under nænsom opsyn.
    Det er vigtigt, at karet varmes langsomt op, og ikke kommer i kog. 
    Karret vendes en gang imellem, så varmen fordeler sig på alle sider.
  • Når mælken skiller sig i hvide klumper og klar valle, er osten klar til at blive siet. Det betyder, at du skal hælde osten og vallen gennem et stykke osteklæde. Stil et kar under til opsamling af vallen – den kan senere bruges til brød eller grød.
  • Ostemassen presses forsigtigt i klædet, så al vallen kommer ud. Derefter hænges klædet med osten i til afdrypning i en times tid.
  • Når den har opnået den rette konsistens, smages den til med salt efter smag og stand og, hvis man lyster, med andre friske krydderurter f.eks. hakket løgkarse, ramsløg eller spæde bøgeblade.
    Den kan også serveres med hakkede nødder og bær, som en slags frugtdessert.

Rygeost

  • Man kan også gå skridtet videre og lave rygeost.
    Den færdige og usaltede friskost kommes i et stort kar eller krukke og der tændes op med en mindre bunke halm, som lægges ved siden af ostekarret. Man kan med fordel lægge ostekarret lidt på skrå, så mere af røgen når osten. (Se billedet for nærmere instruktion)
    Dæk krukken med låg og vent en times tid, alt efter hvor stærk en røgsmag man ønsker.

Noter

Som skrevet i opskriften så kan man sagtens blande sin ost med friske krydderurter f.eks. hakket løgkarse, ramsløg eller spæde bøgeblade.
Den kan også serveres med hakket nødder og bær, som en slags frugtdessert.
Keyword Kærnemælk, Ost

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering