Kulinarisk jernalder

Kontakt

Tlf.
E-mail

Fladbrød – Dens historie og opskrift

Fladbrødet er en gammel opskrift, som varierer fra verdensdel til verdensdel. I skandinavien kalder vi den i dag for knækbrød, i resten af Europa hedder det fladbrød og længere øst på kaldes det for naanbrød.
Opskrifterne varierer også, men her er vores bud på en nem og lækker opskrift, som børn også kan være med til lave.
Længere nede kan du læse mere om fladbrødets historie.
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Ret Snack, Tilbehør

Ingredienser
  

  • 1 Kop øl, valle, mælk eller vand
  • 1 spsk honning
  • 3 kopper mel (Omkring 3 dl)
  • salt (bare en smule efter ønske)

Sådan gør du
 

  • Bland alle ingredienser til en dej.
  • Herefter rulles dejen ud til små fladbrød som bages over bål, på panden eller i oven. De skal gerne være en 5-8 cm i diameteren.
    Uanset hvilken metode du vælger, så er brødene færdige, når de begynder at få gylden pletter.
    Hvis du steger dem på en pande på komfuret, så skal du stege dem en af gangen.

Noter

Kært barn har mange navne, og det gælder også fladbrødet. I det nordlige Skandinavien kalder vi det knækbrød, i resten af Europa kaldes det fladbrød, længere øst på hedder det naanbrød, og i Afrika kaldes det roti eller chapati. Selv dem vi i Danmark kalder for rejechips, som kendes fra Japan, hvor de hedder Kerupuk er en slags fladbrød. De laves som regel på ris, rismel, hvidløg, peber og sukker.
Der findes forskellige opskrifter, men fælles for alle disse typer af fladbrød er, hvordan det laves. Det er en dej, der fladt bages/steges ved hård varme.
Om det er på indersiden af en ovn, om det er en gryde, en varm sten, en jernplade, you name it! Alt kan lade sig gøre. 
Man bager/steger brødene ved lidt hård varme, for så kan brødene holde sig i længere tid. De bliver mere holdbare og mere nærende. De kan holde sig i både ekstrem kulde og varme pga. måden, som de er tilberedt.
Det er jo genialt, hvis man eksempelvis bor i Nord Norge eller i Afrika. Det er også derfor fladbrødet er kendt over hele verden og har været det i mange, mange år. 
Som tidligere nævnt kan opskrifter på fladbrød varierer. Det skyldes, at fladbrødet er en dejlig nem måde, at få brugt alle sine rester af mel, urter, nødder, honning eller sirup. Man kan næsten komme, hvad som helst hjertet begærer i. Man kan også lave dem på en surdej, eller man kan nøjes med vand og mel. Det er altså en meget nem og universal måde at lave brød på. 
I dag kan man lave sit fladbrød eller kiks i en bageovn eller på panden i rigeligt smør eller andet fedtstof. Man kan endda også friturestege dem. 
Så noget så simpelt som et lille stykke fladbrød, har altså en meget spændende og global historie med sig. 
Vi håber I har nydt denne simple opskrift og dens spændende historie, og vi håber i får lavet en masse lækre fladbrød i den kommende tid. 
 
Keyword Brød, Jernalder

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering