Kulinarisk jernalder

Kontakt

Tlf.
E-mail

Plankefisk

Når man laver fisk på jernaldermanér, kan næsten alle fisk kan bruges, men jo federe fisken er, f.eks. makrel, sild eller laks, jo bedre bliver resultatet. Når man laver fisk, kan man gøre det på flere måder, men i denne måneds indlæg viser vi, hvordan man laver plankefisk.
Dette er en utrolig simpel opskrift som ikke kræver særlig meget. Man kan altid selv "bygge" videre med andre krydderier, tilbehør osv.
Tilb. tid 30 minutter
Ret Hovedret

Redskaber

  • 1 planke i træ (Man finder et stykke træ der ikke afgiver for meget saft. Man skal undgå Eg, Elm, samt de fleste nåletræer som gran og fyr.)
  • små træsøm eller -nagler

Ingredienser
  

  • Fed fisk (med skind) efter eget ønske
  • 1 håndfuld Ramsløg
  • Evt. en smule salt

Sådan gør du
 

  • Tænd op i bålet i god tid.
  • Herefter lægges fisken med skindsiden indad.
    Hvis man bruger en hel fisk, skal den først flåes. Derefter lægges den på planken med bugen indad.
  • Man kan hænge lidt ramsløg over fisken, samt andre krydderurter som eksempelvis vejbred.
    Slå nu søm eller nagler i fisken, så den bliver siddende på planken.
  • Herefter sættes fisken ved siden af bålet. Ikke for tæt på, men tæt nok til at fisken bliver varmet af strålevarmen (omkring 40 cm fra bålet).
    Her skal den stå i 20-30 min. afhængigt af fiskens størrelse osv.
    Drej løbende en smule på planken, så fisken bliver godt varmet på alle sider.
    Da fisken ikke laves over gløder, er det meget nemt at kontrollere. Planken kan altid rykkes tættere på eller længere væk fra bålet.
    Nyd fisken med tilbehør som passer til årstiden og gerne med et godt krus øl til.

Noter

Man kan også smelte lidt smør og hælde over fisken løbende, mens den tilberedes.
Man kan også hakke krydderurterne fint og blande med lidt salt og smør, som man kommer på fisken inden man sætter planken hen til bålet. Lad urterne hvile lidt på fisken, så de ikke falder af. 
Keyword Fisk, Jernalder, Ramsløg

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering