Kulinarisk Jernalder – Madblog
Introduktion til jernaldermadlavning
Hvis du ikke er vant til at lave mad over bĂĄl eller pĂĄ jernaldermanĂ©r, kan det mĂĄske virke lidt uoverskueligt at komme i gang. Dette indlæg klæder dig pĂĄ med tips og tricks til jernaldermadlavningens kunst, sĂĄ du kan føle dig tryg i den mĂĄske lidt anderledes madlavningsmetode. Udstyr NĂĄr det kommer til udstyr, behøver du i virkeligheden ikke særlig meget:  En god lerkrukke, som ikke mĂĄ komme direkte over ilden. En rist til bĂĄlet eller andet, sĂĄ du kan stege kød.En skæreplade (eller et moderne skærebræt)Nogle knive og en ske.  Derudover skal du sørge for at have godt med vand til at skylle med. Hvis du sidder ved bĂĄlet og laver alle forberedelserne og selve maden, har du nok sjældent en vandhane ved siden af dig. Derfor er det en god idĂ© bĂĄde at have vand med til at skylle frugt og grønt, og til at skylle knive og skæreplader.   Ingredienser”Hvad har jeg?” er det første du skal spørge dig selv om. I jernalderen havde man ikke nem adgang til et hav af dagligvarer og ingredienser, sĂĄ derfor brugte man det, som man nu engang allerede havde i hjemmet.  Hvis du har kød, er det en fantastisk kilde til kraft og styrke. Kød kan naturligvis steges, men hvis du vil have sĂĄ meget næring ud af det som muligt, er det god idĂ© at koge kødet med i supper – sĂĄ fĂĄr du god næring fra bĂĄde kødet og suppen. I dag gĂĄr vi ned i supermarkedet, og køber det stykke kød, vi gerne vil have, men i jernalderen havde man som regel mere af dyret end blot det ene stykke kød. Det betyder, at hvis du f.eks. har en hel kylling, og gerne vil lave suppe, sĂĄ skal halsen, leveren og hjertet gerne med i suppen. Det er for at fĂĄ sĂĄ meget næring som muligt, ud af den smule man har. Vær endelig ikke bange for at komme fedt fra dyr i maden: Det giver en bĂĄde en god smag og ekstra næring! Det komplimenterer desuden ogsĂĄ smagsstofferne, fra de planter du vælger at bruge.  Det samme gælder krydderier, frugt og grønt – alt er sæson betonet. Selvfølgelig kan vi i dag sagtens spise æbler hele ĂĄret rundt, men hvis vi gĂĄr tilbage til jernalderen, havde man ikke samme mulighed for f.eks. at importere varer. Prøv derfor at gĂĄ efter sæsonbetonede ingredienser, hvis du ønsker en mere autentisk madoplevelse. Nogle æbler, som er ved at blive lidt kedelige at se pĂĄ, er f.eks. perfekte til en vintersuppe sammen med byg. Folk i jernalderen gjorde meget for at kunne gemme sĂĄ mange ingredienser sĂĄ længe som muligt – det blev hengemt. Det vil altsĂĄ sige at noget kød blev røget, andre ting pakket ind og noget kom man i jorden der pĂĄ dem mĂĄde fungerede som køleskab. I dag spiser vi for at spise, men i jernalderen spiste man for at overleve. Derfor er fĂĄ men gode ingredienser altafgørende for et godt jernaldermĂĄltid.  Tid og kræfter I dag bruger de fleste med en travl hverdag omkring 30 min. pĂĄ madlavning, men hvis vi gĂĄr tilbage til jernalderen, har der siddet en person og lavet mad hele dagen. Det kunne være en bedstemor eller en gammel træl. Det tager tid at lave jernaldermad! -BĂĄde indledningsvis at skulle finde ingredienserne og efterfølgende at lave maden. Noget, som er vigtigt at understrege, er at mad, som laves over bĂĄl, sagtens kan passe sig selv. Man skal prioritere den tid og de kræfter man bruger pĂĄ maden: Med færre ingredienser kan maden passe sig selv i højere grad. Selvfølgelig skal du se til maden, og sørge for at bĂĄlet ikke gĂĄr ud, men du behøver ikke røre i gryden eller lerkrukken konstant, som man normalt gør pĂĄ et komfur.  Stegning af kød over bĂĄl Det er ekstremt vigtigt, at du ikke lægger kødet direkte ind over ilden. Det skal være ved siden af bĂĄlet eller pĂĄ en rist højere oppe, fordi varmen pĂĄ den mĂĄde ikke er sĂĄ hĂĄrd ved kødet, og det i stedet bliver dejlig saftigt.  Man skal ikke være bange for, at fĂĄ mange bakterier i sin mad, nĂĄr man laver mad pĂĄ en primitiv mĂĄde. Tricket er at være sikker pĂĄ at alt er gennemstegt, helst over ĂĄben ild (dvs. uafskærmede flammer), og i længere tid – sĂĄ bliver alle bakterierne slĂĄet ihjel.   Vi hĂĄber dette indlæg giver dig endnu mere lyst til at prøve jernaldermadlavning. Du skal blot væbne dig med sund fornuft, tĂĄlmodighed og mĂĄske et krus mjød i hĂĄnd. Og hvis du stadig ikke er helt tryg ved at lave mad over bĂĄl, kan de fleste af vores opskrifter sagtens laves pĂĄ et moderne komfur. Â