Nålbindingsfestival

Kontakt

Tlf.
E-mail

En festival om garn – fra nålbinding til strik

Kom med til en weekend i garnets tegn, og oplev garnhåndværk gennem tiderne.

Nålbindingsfestivalen er for alle med interesse for garnhåndværk og -bearbejdning. Vi vil gerne være med til at styrke det gamle håndværks overlevelse og videregive viden og historien omkring dette, men alt andet garnrelateret er også velkomment: Strik, hækling, hjemmefarvet garn, uldspinding osv. – vi ser gerne det hele repræsenteret!

Besøg festivalen den 17.-18. august 2024

Følg også med i vores Facebook gruppe:

Vil du være med?

Ønsker du en stand på festivalen, at afholde workshops, holde foredrag eller noget helt andet med garn som fokuspunkt? -Byd gerne ind hvis du har en god idé!

Forestillingen med nålebindingsfestivalen er, at vi hygger os om vores fælles interesse, og at vi giver rig tid og mulighed til at lade os inspirere og lære af hinanden med en rekonstrueret jernalderlandsby som ramme for aktiviteterne. I landsbyens åbningstid vil det være muligt at sælge egne varer (gælder ikke mad og drikkevarer), have workshops, holde foredrag eller andet med garn som fokuspunkt.

Praktisk information

Mere information om festivalen vil blive lagt op her, efterhånden som vi nærmer os.

Kan du ikke vente så længe: kontakt os på naalbindingsfestival@odinsodense.dk for at høre nærmere, eller find tilmeldingsblanketten herunder.

Nålbinding – kort fortalt

Nålbinding er en ældgammel teknik til fremstilling af tekstiler – ældre end både strikning og hækling.
I Danmark kan vi spore teknikken helt tilbage til 4.600 f.v.t. med et undersøisk fund fra Tybrind Vig på Fyn der afslører nålbundne fragmenter i plantemateriale. Fund viser at teknikken bruges i Danmark frem til renæssancen, hvor den i højere grad erstattes af strikning. I løbet af 1970erne blusser den dog op igen da den, sammen med andre gamle teknikker som plantefarvning og brikvævning, bliver en del af undervisningen på lærerseminarierne. I Danmark er det i vore dage først og fremmest et håndarbejde som bliver dyrket i re-enactormiljøet.
Nålbinding adskiller sig fra hækling og strik ved at bestå af sammenflettede løkker hvor tråden føres helt igennem hver løkke. På den måde dannes et stykke stof der ikke trevler.